Tunteet tuulessa – uusklassismia ja romantiikkaa

Tero Tavaila, piano
Kalle Kangas, sello
Sirpa Berg, oboe

 • Paikka:

  Nikolainkulman juhlasali
  Asemakatu 6, 40100 Jyväskylä

 • Aika:

  Sunnuntai 29.10.2017
  Klo 17

 • Lipun hinta:

  15 € /5 € (opiskelijat)
  sisältää kahvitarjoilun
  VARAA LIPPU

Konsertin esittely

Uusklassisen tyylin säveltäjien tarkoitus oli karsia musiikista kaikki romanttiset elementit pois. Luonnonilmiöt, sisäiset tunnemyrskyt, kirjallisuuslainat ja ylevät syvälliset teemat vaihtuivat barokin muotojen ihailuun, asiallisuuteen, ironiaan ja objektiiviuuden käsitteeseen.

”Nähdäkseni musiikki on oleellisesti kykenemätön ilmaisemaan mitään tunnetta, mielentilaa, psykologista tunnelmaa tai luonnonilmiötä. Ilmiö nimeltä musiikki on meille annettu ainoastaan järjestyksen luomiseksi ja ihmisen ja ajan yhteensovittamiseksi.” – Igor Stravinsky

”Im wundershönen Monat Mai,
 Als alle Knospen sprangen,
Da ist in meinem Herzen
Die Liebe aufgegangen.” Robert Schumannin lied, Heinrich Heinen teksti.
Ihana toukokuu, kaikkien nuppujen aukeaminen, niin kuin sydämeni aukeaa raukkaudelle.

Kaksi romantikkoa, kaksi uusklassikkoa. Tunne vai järki, sisäinen myllerrys vai järjestys? Kukaan ei tiedä vastausta. Musiikki on.

Konsertissa kuullaan musiikkia uusklassikoilta Jean Françaix ja Francis Jean Marcel Poulenc, sekä romantikoilta Marie Grandval ja Mihail Glinka.

Sirpa Berg

Sirpa Berg on oboisti, joka liikkuu sujuvasti musiikin eri tyylilajista toiseen, klassisesta lattareihin ja nykymusiikista 1600-luvun musiikkiin. Berg soittaa useissa eri yhtyeissä ja on kiinnostunut uusista musiikillisista haasteista, uusista säveltäjistä ja sävellyksistä. Soiva Keski-Suomi -konserttisarja on ennakkoluulottomalla ja monipuolisella ohjelmallaan ilahduttanut kuulijoita ja muusikoita. Berg on konserttisarjan taiteellinen johtaja. Berg sai Keski-Suomen muusikoiden tunnustuspalkinnon vuonna 2016 pitkäjänteisestä ja monipuolisesta urastaan muusikkona ja konserttien järjestäjänä.

Sirpan kotisivut

Kalle Kangas

Sellisti Kalle Kangas soittaa myös kontrabassoa ja hän on opiskellut mm. Keski-Suomen konservatoriossa. Kangas on toiminut sellistinä orkesteri- ja yhtyetoiminnassa kotimaassa ja ulkomailla kiertueilla Itä- ja Länsi-Euroopassa, Yhdysvalloissa, Lähi- ja Kaukoidässä sekä Australiassa. Kangas esiintyy kotimaassa monissa kokoonpanoissa, kuten Jyväskylä Sinfonia, Duo Kálmán, Duo Palmukangas, Trio Volver, Vivaldi ja Wispilät ja The Plugless.

Tero Tavaila

Tero Tavaila on lähtöisin Saarijärveltä. Hän opiskeli pianonsoittoa Jyväskylässä Dmitry Hintzen oppilaana ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Liisa Pohjolan, Eero Heinosen ja Tuija Hakkilan oppilaana.

Tero Tavaila on asunut ja työskennellyt Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla parikymmentä vuotta. Päätoiminen pianonsoitonopettajan työ Viitasalo-opistossa pohjoisessa Keski-Suomessa nyt viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana on tuonut hänet takaisin lähemmäksi kotiseutuaan ja musiikillisia juuriaan.

Tero Tavaila on opettajan ja myös säestäjän töiden (mm. Centria-ammattikorkeakoulussa ja nykyisin sivutoimisesti Keski-Pohjanmaan konservatoriossa) ohessa esiintynyt aktiivisesti kamarimuusikkona ja liedpianistina. Tero Tavaila mm. esiintyy tänä kesänä julkaistulla, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin ja sitä ympäröivien muusikoiden työryhmänä toteuttamalla Erik Fordell -levyllä.